Tapaa meidät kun ongelma on päällä

Olemme sitoutuneet auttamaan sinua ja yhtiötäsi, jossa olet vastuuhenkilönä

Verottaja tai työeläkevakuutusyhtiö jätti yhtiöstä, jossa olet hallituksen jäsen konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen eilen.  Kuulostaako tutulta? 

Olet ehkä ensimmäistä kertaa elämässäsi tässä tilanteessa. Kokemuksesta tiedämme, että tarvitset apua. Tarvitset uuden viitoituk-sen tiellesi, jotta et ajaudu elämäsi rotkoon. Me olemme Sinua varten. Ota heti yhteyttä. Kerromme, miten tapahtumat etenevät ja sen, miten olet vaarassa joutua "kakkosluokan kansalaiseksi". Näin tämä järjestel-mä valitettavasti toimii käytännön tasolla.

Sinulla on enää vähän aikaa. Ota reilusti yhteyttä, me hoidamme uuden hallituksen tilalle ja ostamme yhtiön osakekannan. Useimmiten yrittäjän ajattelu on liian henkilökohtaista ja tunnepitoista, eikä sen takia oteta huomioon sitä vääjäämätöntä tosiseikkaa, että joskus yrityksen alas ajaminen on ainoa relevantti vaihtoehto. Siksi me ulkopuolisina toimijoina toimimme rationaalisin perustein ja teemme parhaan valinnan kulloisessakin tilanteessa. 

Todettakoon, että avoin yhtiö, toiminimi ja kommandiittiyhtiö ovat yrittäjän kannalta kaikkein epäedullisimpia yhtiömuotoja yrittämiseen. Niissä vastataan omalla omaisuudella. Osakeyhtiö sen sijaan on oma oikeushenkilö ja siten erillinen oikeussubjekti luonnollisesta henkilöstä, esimerkiksi hallituksen jäsenestä.

--------------------------------------------------------------

Mitä seuraa jos teet konkurssin ja olet hallituksen jäsen?

Seuraavassa vain muutamia mahdollisia seurauksia:

  • uusi yhtiö jonka perustat ei pääse verohallinnon ennakkoperintärekisteriin. Ei urakointimahdollisuutta taikka kotitalousvähennysoikeutta. 
  • uusi yhtiö jonka perustat ei saa tiliä auki pankissa, koska teit konkurssin ja riskimittarit huipussaan
  • uusi yhtiö "saastuu" kun konkurssitaustainen henkilö asetetaan hallitukseen. Tämä tarkoittaa, että uusi yhtiö on käytännössä luottokelvoton.
  • mihinkään kauppaliikkeeseen et saa tiliä auki uudella yhtiöllä
  • ostot kaikki ennakkomaksuilla, joten kassa kuivuu ja uuden yhtiön relevantit toimintaedellytykset päättyy mahdottomuuteen.

------------------------------------------------------

Onko yhtiön asettaminen konkurssiin rikos?

Ei ole. Yhtiön konkurssiin asettaminen ei ole itsessään mikään rikos. Julkisuudessa olleet kertomukset konkurssirikoksista koskevat sellaisia tilanteita, joissa yhtiön konkurssiin asettamisen jälkeen ilmenee, että yhtiössä on sen toiminta - aikana ennen konkurssia syyllistytty erilaisiin väärinkäytöksiin eli esim. kirjanpitoa ei ole pidetty tai se on hävitetty.

Konkurssi ei siis alkuunkaan tarkoita, että velallisyhtiön edustaja tuomitaan aina jostain rikoksesta. Konkurssi on mahdollista tehdä täysin hallitusti ja uusi yritystoiminta voi alkaa vaikka heti. Konkurssiin ei ylipäänsä liity oletetusta lainvastaisesta, rikollisesta toiminnasta eikä siitä seuraa sanktioluonteista seuraamusta.


Onko listaamattoman Oy:n osakkeiden myyminen rikos?

Ei ole. Sekä listaamattomien, että pörssissä tai muissa kauppapaikoissa listattujen yhtiöiden osakkeiden kauppa on täysin laillista ja vieläpä tavanomaista. Osakkeenomistaja voi myydä milloin parhaaksi katsoo omistamansa ja hallussa olevat osakkeet. Merkityksellistä havaita, että osakeyhtiössä omistetaan vain kyseisen yhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat osakemäärän ja/tai yhtiöjärjestyksessä määriteltyyn äänivaltaan yhtiössä.


Seuraako konkurssista aina liiketoimintakielto?

Ei seuraa. Konkurssista ei automaattisesti seuraa liiketoimintakieltoa, eikä liiketoimintakiellon määrääminen edes edellytä konkurssiin asettamista. Liiketoimintakielto voidaan määrätä, jos henkilö on liiketoiminnassa muusta kuin maksukyvyttömyydestä johtuvasta syystä olennaisesti laiminlyönyt siihen liittyviä lakisääteisiä velvollisuuksia tai on liiketoiminnassaan syyllistynyt rikolliseen menettelyyn, jota ei voida pitää vähäisenä.


Menettääkö yrittäjä konkurssissa aina kaiken henkilökohtaisen omaisuutensa?

Ei menetä. Konkurssiin asettaminen ei muuta sitä, että omaisuus on edelleen velallisen omaisuutta. Velallinen menettää siis vain määräysvallan konkurssipesään kuuluuvan omaisuuteen konkurssivelkojille. Konkurssi itsessään ei siis synnytä omistajanvaihdosta.



Lehdistö poimintoja

https://www.kaleva.fi/vain-pieni-osa-yrityssaneerauksista-onnistuu-mutta/5333527

Sanomalehti Kaleva (16.02.2023)

"Vain pieni osa yri­tys­sa­nee­rauk­sis­ta on­nis­tuu, mutta ne är­syt­tä­vät usein kil­pai­li­joi­ta - "Y­lei­ses­ti voidaan sanoa, että sa­nee­raus ei anna kil­pai­lu­etua yri­tyk­sel­le"

Yrityssaneerauksen suosio on laskenut jatkuvasti. Isoilla yrityksillä saneeraus onnistuu helpommin kuin pienillä."


***

https://yle.fi/a/3-10498271


Yle 09.11.2018

Väitös: Yrityssaneeraus ei toimi, vaan on useimmiten välivaihe matkalla konkurssiin - onnistuessaan saneeraus olisi lottovoitto

Tänään tarkastettavan väitöksen mukaan saneerausohjelmat eivät välttämättä pureudu yritysten todellisiin ongelmiin.

Tästä on kyse

  • Tuoreen väitöksen mukaan suurin osa yrityssaneerauksessa olevista yrityksistä menee konkurssiin
  • Tämä johtuu Eija-Leena Kärkisen mukaan muun muassa siitä, että saneerausohjelmissa jäädään usein lukujen tasolle, vaikka pitäisi tutkia yrityksen ongelmien syitä tarkemmin ja myös tarjota käytännön keinoja tilanteen tervehdyttämiseksi


Luo kotisivut ilmaiseksi!